Natuurfotografie

Duinen↗

Castricumse duinen door het hele jaar heen

Dieren

In ontwikkeling

Water

in ontwikkeling

Bart de Koning – Met een verhaal de natuur ontdekken

Bij een natuurexcursie kun je vertellen hoe die paddenstoel heet, of hoe je zeven soorten mossen uit elkaar kunt houden. Natuurlijk is het heel leuk als je dat allemaal weet. Maar bij enthousiasme voor de natuur overdragen komt meer kijken. Zeker bij kinderen. Want die haken af bij teveel ‘droge’ feitjes.

Een leuke manier om ‘lessen uit de natuur’ over te dragen is ‘verhalen vertellen’.
In talloze sprookjes en fabels zit veel informatie verstopt over vogels, planten, het bos enzovoorts. En kinderen kun je altijd wakker maken voor een goed verhaal! ‘de nachtegaal en de duif’:

Zo vertel ik voor een activiteit om naar vogelgeluiden te luisteren het verhaal over ‘de nachtegaal en de duif’: De duif en de nachtegaal wilden allebei heel mooi kunnen zingen. Ze zouden een nacht opblijven en alle geluiden onthouden die ze die nacht hoorden, en daar een lied van maken. Helaas was de duif lui, en viel in slaap. ’s Morgens hoorde hij nog net het fluitje waarmee de schaapherder de hond terugriep. Dat klonk als ‘gekoer’ van de duif. De nachtegaal echter zong een prachtig lied, waarin je het gekwaak van de kikkers kon horen; het blaten van de lammetjes, het blaffen van een hond, en de fluit van de muzikant.